Tilbage til alle nyheder

20/2/2023

Sådan er det gået for elbilerne siden d. 13. januar.

Brugte elbiler er de mest søgte biler på Bilbasen, og interessen for dem blev ekstraordinært forstærket, da Tesla sænkede priserne i starten af året.

 

 

Den 13. januar 2023 vil i de kommende år stå som en historisk mærkedag for prisdannelsen af elbiler. Prisjusteringer er ikke et ukendt fænomen i bilbranchen, men når en markedsledende aktør som Tesla retter priserne med 20 til 30 procent afhængig af model fra den ene dag til den anden, så får det en voldsom effekt på brugtbilmarkedet. Her kommer et par kuriøse eksempler.

 

I Europa annoncerede Tesla prisændringen kl. 06 om morgenen, mens nyheden var ude otte timer tidligere i USA. En vågen forhandler satte derfor allerede priserne ned på Tesla Model Y Performance kl. 03 om natten til fredag. Forhandleren solgte på den baggrund to af de biler, der blev rettet ned i pris i løbet af fredagen. I forhold til nedsættelserne på de nye biler, så var det Tesla Model Y Performance, der blev sat mest ned i pris. Model Y Performance er ligeledes den model, der forholdsvist er sat mest ned i pris på brugtbilmarkedet med en gennemsnitlig nedsættelse på 93.000 kroner.

 

Nu er det syv uger siden, at prischokket ramte markedet, og effekten er aftaget. Den var størst i de første tre uger efter uge to, og i dag er mere end 7.000 elbiler rettet ned i pris. Det gælder stort set alle nyere elbiler under to år, men ældre elbiler på tre og fire år er også rettet i pris. Samlet har effekten været, at elbilernes udsalgspriser i gennemsnit er blevet 11,8% billigere på brugtbilmarkedet. Det har især været i prissegmentet fra 400.000 til 500.000 kroner, at bilerne er sat ned. En brugt elbil i den prisklasse er i gennemsnit faldet 44.000 kroner – på tværs af mærker. Biler som VW ID.4 og ID.5, Kia EV6 og Hyundai Ioniq 5 er sat over 30.000 kroner ned i pris.

 

Hvis elbiler havde forbrugernes opmærksomhed inden, så er det intet at regne for den opmærksomhed, de har i øjeblikket. Udbuddet af brugte elbiler på Bilbasen udgør i øjeblikket 12,5%, men søgninger og visninger er 250% større end udbuddet berettiger. Elbilen er blevet billigere at erhverve, og dét ved forbrugerne. Derfor kan vi forvente et højt salg af brugte elbiler i de kommende måneder, og kommer der ikke nok elbiler ind i markedet, så vil vi igen se prisstigninger, som det skete i foråret og hen over sommeren 2022.

Gør din hverdag simpel, nu
Kom i gang
Mere end 2000 bilforhandlere er allerede igang
Bilinfo Logo
Har du spørgsmål eller brug for hjælp, så kontakt os her.