22/8/2023

Brugtbilmarkedet har rettet sig

Brugtbilmarkedet har rettet sig

I årets første syv måneder er der solgt over 250.000 brugte biler i Danmark. Dermed ligger vi på niveau med salget i 2021, og det er ikke så ringe. For hver ny bil, der er solgt til private danskere i 2023, så er der solgt syv brugte. Danskerne elsker brugte biler. Sådan har det altid været, og selvom salget af brugtbilerne var ekstraordinært lavt i slutningen af 2022, så er der for alvor kommet kunder hos brugtbilforhandlerne i årets første syv måneder.

Der er reelt solgt 251.000 biler i perioden januar til og med juli. Årsagen er, at prisspændet mellem de nye og de brugte biler er højt. De nye biler er ikke faldet i pris i samme omfang som de brugte. Og med en forøget rentebelastning, så er effekten af prisforskellen på en ny bil og en brugt bil forøget. Samtidig har de nye kreditvurderingsvilkår gjort det vanskeligere at erhverve bilerne, jo dyrere de er.

For elbilernes vedkommende så er situationen en anden. For de nye biler, øges salget generelt, ligesom andelen af det samlede salg forskydes over mod elbilerne. Det samme gælder på sin vis også for de brugte elbiler, men med et højt generelt brugtbilsalg, så er effekten af flere solgte brugte elbiler ikke så markant. Det tyder på, at vi i år når over et salg på 40.000 brugte elbiler mod lige omkring 30.000 sidste år.

Det skyldes den generelle lyst til at skifte til en elbil, men lige så vigtigt er det, at de brugte elbiler er blevet billigere – ja, faktisk rekordbillige. Bilbasens prisindeks (Q4 2021=100) var i juli måned nede på 80,5. Det toppede i september sidste år på 117,8. Sagt på en anden måde, så var den annoncerede gennemsnitlige pris for en brugt elbil sidste år 351.000 kroner. Og i år er gennemsnittet 255.000 kroner. De faldende priser har skabt et nyt fokus hos forbrugerne. Der sælges fortsat dyrere brugte elbiler til over 300.000 kroner, men væksten i segmentet 200.000 til 300.000 kroner er på 55%. Og kigger man på udbuddet, så repræsenterede andelen af elbiler til salg fra 100.000 til 300.000 kroner i september sidste år 11 procent, mens den i starten af august 38 procent.

Men hvad kan så vende udviklingen, så vi igen ser vigende omsætning på brugtbilmarkedet? De senere år har vist sig at være uhyre ustabile, så derfor skal man vare sig med at forudsige udviklingen. Der hersker dog ingen tvivl om, at stigende priser vil være et problem for forbrugerne. Vi så en prisboble på brugtbilmarkedet for et år siden, og forbrugerne reagerede prompte med at sænke efterspørgslen. Renteudviklingen har også vist sig at være en udfordring, men forbrugerne har accepteret det øjeblikkelige renteniveau, og det virker ikke som en hindring for salget af brugte biler. Det samme er tilfældet for priserne på el og diesel/benzin. Her har priserne ligeledes været relativt stabile sammenlignet med sidste efterår, men det kunne heller ikke være værre end juli til december 2022.

Man skal være forsigtig med at give forudsigelser i disse tider, men selv med en solid andel pessimisme blandet i prognosen, så ser det ikke ringe ud for brugtbilmarkedet resten af året, og vurderingen er, at vi når et salg på niveau med 2021 – det næsthøjeste nogensinde.

 

 

Forfatter: Jan Lang, Århus, august 2023

Gør din hverdag simpel, nu
Kom i gang
Mere end 2000 bilforhandlere er allerede igang
Bilinfo Logo
Har du spørgsmål eller brug for hjælp, så kontakt os her.